ŚwiatBrokuły leczą raka

Brokuły leczą raka

Amerykańscy naukowcy odkryli, że brokuły są nie tylko bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, ale także zawierają substancję, która zapobiega rakowi żołądka.

27.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Składnik, który odpowiada za smak brokułów zabija bakterię Helicobacter Pylori, która w większości przypadków jest odpowiedzialna za raka żołądka. Naukowcy z uniwersytetu w Baltimore nie wiedzą jeszcze czy samo jedzenie brokułów wystarczy, aby ochronić się przed rakiem. Obecnie bakteria Heliobacter leczona jest antybiotykami, które są jednak bardzo drogie i mają efekty uboczne, to znaczy zabijają także bakterie pożyteczne dla organizmu.

Naukowcy przypominają, że w niektórych częściach Ameryki Południowej i Środkowej, oraz w Afryce i Azji, z powodu ubóstwa i złych warunków sanitarnych bakterią zarażonych jest ponad 80% populacji. (miz)

amerykaniebrokułyrak
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)