Agroturystyka ze strusiami
Coraz więcej rolników decyduje się na
założenie hodowli strusi. W kraju takich ferm jest ponad trzysta,
na Pomorzu Zachodnim - kilkanaście - informuje "Głos Szczeciński".
27.03.2005 | aktual.: 28.03.2005 13:17
Strusie hodują m.in. Stefania i Antoni Harasimiukowie. W Prosinie, koło Czaplinka kupili kilka hektarów ziemi wraz z zabudowaniami. Postanowili zainwestować w agroturystykę. _ Ponieważ w pobliżu nie ma rzeki, ani jeziora, musieliśmy zaoferować letnikom jakąś inną atrakcję. Zdecydowaliśmy się na strusie- mówi Stefania Harasimiuk. _ Stado liczy sześć ptaków, dwie rodziny. Wszystkie wykluły się i wychowały na naszej fermie.
Dorosłe ptaki ważą 150 kilogramów i dorastają do 3 metrów. Jedzą specjalną paszę, a także siano i warzywa. Jedna samica znosi rocznie około 40 jaj o wadze 1,5 kilograma. Pióra strusi nadają się na ozdoby, ze skóry można robić kosztowne płaszcze lub torebki, mięso stanowi drogi przysmak. (PAP)