Po kolorze opakowania poznasz, czy żywność jest świeża
Opakowanie, którego barwa będzie się zmieniać pod wpływem starzenia się produktu? To nie fikcja. Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności.
28.05.2017 03:17
Chodzi o technologię otrzymywania inteligentnych i proekologicznych materiałów opakowaniowych, które będą zawierały barwne indykatory czasu starzenia, również pochodzenia roślinnego.
- Takie indykatory zmieniają swoją barwę pod wpływem działania promieniowania słonecznego i innych czynników klimatycznych. Tak jak jabłko, które psuje się po pewnym czasie i zmienia się jego barwa podczas naświetlania promieniowaniem UV. To zjawisko chcemy przenieść na opakowaniowe, czyli pozyskać naturalne indykatory z materiałów roślinnych - owoców i warzyw - wyjaśniła dr Anna Masek z Instytutu Technologii Polimerów i Barwników Politechniki Łódzkiej.
Barwa zmieniać się będzie pod wpływem czasu eksploatacji opakowania._ - Kupując żywność będziemy wiedzieli, jak zmienia się barwa takiego opakowania i ile czasu już żywność jest przechowywana w danym opakowaniu. Będą to inteligentne opakowania, które będą informowały o świeżości zapakowanego towaru_ - dodała Anna Masek.
Projekt_ Opracowanie technologii otrzymywania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych (poliestrowych) zawierających substancje pochodzenia roślinnego_ ruszył z początkiemc2017 roku. Końcowe efekty mają być widoczne za trzy lata. Doktor Anna Masek liczy, że opakowania z takich materiałów opracowanych przez łódzkich naukowców pojawią się na półkach sklepowych za mniej więcej pięć lat.
Źródło: PAP nauka