Trwa ładowanie...

Wciąż mamy nawyk z PRL-u. Nawet nie wiesz, że to robisz

Frytki pod pokrywki, mirabelki do kompotu - transparenty z takimi hasłami nieśli w Katowicach i Sosnowcu uczestnicy "Strajków Żywności". Były to happeningi przygotowane przez przebranych za warzywa i owoce uczniów, którym pomogły Banki Żywności.

Wciąż mamy nawyk z PRL-u. Nawet nie wiesz, że to robiszŹródło: WP.PL
d1b6c1x
d1b6c1x

- Chcemy zwrócić uwagę na problem marnowania i wyrzucania żywności, a jednocześnie uświadomić ludziom, jak wiele dzieci w województwie śląskim jest głodnych - mówi Irena Ogonowska ze Śląskiego Banku Żywności w Rudzie Śląskiej (ŚBŻ).

Według szacunkowych danych ŚBŻ, nawet 20 tysięcy dzieci w naszym regionie jest głodnych lub niedożywionych. - Nie mamy precyzyjnych danych, bo nikt takich badań nie prowadzi. Gorące posiłki dzięki naszej akcji "Napełniamy talerzyk" zje w tym roku 3,5 tysiąca dzieci. To jednak zaledwie kropla w morzu potrzeb - zastrzega Ogonowska.

Tymczasem jak wynika z przygotowanego przez Banki Żywności raportu "Nie marnuj jedzenia", aż 30% kupionych przez nas produktów spożywczych wyrzucamy do śmieci! Naszym grzechem głównym jest kupowanie ogromnej ilości towarów. Mamy nawyk z PRL-u: kupujemy na zapas. Zupełnie jakby następnego dnia towar miał zniknąć ze sklepowych półek. Jedzenie kupione na zapas upychamy w lodówce albo mrozimy.

Polecamy internetowe wydanie: www.slask.naszemiasto.pl

d1b6c1x
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b6c1x
Więcej tematów