WP
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rekord Guinnessa w gotowaniu żurku

10 tys. litrów żurku ugotowali kucharze we Wrocławiu, ustanawiając w ten sposób rekord Guinnessa. Zupą, podzieloną na 50 tys. porcji, poczęstowano gości I Światowych Targów Książki Kulinarnej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rekord Guinnessa w gotowaniu żurku
(PAP)
WP

Zupa była gotowana już od piątku. Kucharze do wielkiego garnka wrzucili m.in.: 240 kg boczku, 480 kg kiełbasy, 480 kg marchewki, 3 200 kg ziemniaków i 250 litrów śmietany. Wybraliśmy właśnie żurek, bo okazało się, że jest najbardziej rozpoznawalną za granicą, polską zupą - powiedział PAP Zenon Pustelnik, wiceprezydent I Światowych Targów Książki Kulinarnej.

Zupę gotowało 15 kucharzy. Gotowali razem i młodzi i doświadczeni mistrzowie kuchni. Wszyscy członkowie komisji zachwalali smak zupy i podziwiali ilość - dodał Pustelnik. Aby rekord został uznany, cała zupa musiała zostać zjedzona.

"Wielkie gotowanie" było częścią I Światowych Targów Książki Kulinarnej, które odbywały się we Wrocławiu od 17 listopada. W trakcie imprezy można było podziwiać stoły kulinarne wydawców, spróbować potraw kuchni regionalnych, a także wysłuchać cennych poradach kulinarnych.

WP
Polub WP Wiadomości
WP
WP