Trwa ładowanie...
ycipk-jqdvm3
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
francja

Jest już Nowe Beaujolais

Trzeci czwartek listopada to tradycyjnie
dzień, kiedy na rynki Francji i ponad 150 krajów świata, w tym
Polski, trafia młode, tegoroczne wino z doliny Saony - Beaujolais.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jest już Nowe Beaujolais
(AFP)
ycipk-jqdvm3
Podziel się

Zobacz także galerię: * Pora na Beaujolais Nouveau!*

Według znawców, rocznik 2006 jest "winem o prawdziwie nowym smaku, którego cierpkość jest bardzo słabo zaznaczona" - a to dzięki upalnemu latu. Ponadto trunek oferuje "duży ładunek świeżości, owoców i więcej lekkości" w porównaniu z poprzednią edycją.

ycipk-jqdvm3

Popularność tego młodego wina na świecie stale rośnie - Japonia wyprzedza pod względem importu nawet kraje europejskie i USA, a Chiny, gdzie sprzedaż na razie raczkuje, zapowiedziały w najbliższych dniach ogromne akcje promocyjne.

W tym roku w Japonii, której mieszkańcy ze względu na różnicę czasu jako pierwsi mogą cieszyć się trunkiem, wina próbują nawet roboty. Naukowcy z firmy elektronicznej NEC i uniwersytetu w prefekturze Mie stworzyli bowiem "robota sommeliera". Ubrany w zielony kostium robot jest wyposażony w czujniki, które dopasowują smak wina do informacji zgromadzonych w bazie danych.

Wszystko to nie poprawia jednak humoru francuskim winiarzom z regionu Beaujolais - a to z powodu zastoju sprzedaży w kraju i malejących cen. W tym roku wynegocjowana cena za hektolitr wynosi 158 euro, czyli o sześć euro mniej niż rok temu. Z kolei tegoroczna produkcja Beaujolais to 430 tys. hektolitrów, podczas gdy w 2005 r. we Francji i za granicą sprzedano nieco ponad 380 tys. hektolitrów młodego wina.

W ciągu dwóch ostatnich lat miliony butelek niesprzedanego wina trzeba było przerobić na zwykły ocet lub alkohol przemysłowy.

ycipk-jqdvm3

Beaujolais Nouveau od ponad półwiecza trafia do handlu na miesiąc przed legalnym terminem komercjalizacji win wyprodukowanych ze zbiorów w kończącym się roku. Taką decyzję podjęły w 1951 roku francuskie władze handlowe.

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-jqdvm3

ycipk-jqdvm3
ycipk-jqdvm3
Bądź na bieżąco:
Więcej tematów