Trwa ładowanie...
19-11-2006 14:40

Rekord Guinnessa w gotowaniu żurku

10 tys. litrów żurku ugotowali kucharze we Wrocławiu, ustanawiając w ten sposób rekord Guinnessa. Zupą, podzieloną na 50 tys. porcji, poczęstowano gości I Światowych Targów Książki Kulinarnej.

Rekord Guinnessa w gotowaniu żurkuŹródło: PAP
d3mrxs6
d3mrxs6

Zupa była gotowana już od piątku. Kucharze do wielkiego garnka wrzucili m.in.: 240 kg boczku, 480 kg kiełbasy, 480 kg marchewki, 3 200 kg ziemniaków i 250 litrów śmietany. Wybraliśmy właśnie żurek, bo okazało się, że jest najbardziej rozpoznawalną za granicą, polską zupą - powiedział PAP Zenon Pustelnik, wiceprezydent I Światowych Targów Książki Kulinarnej.

Zupę gotowało 15 kucharzy. Gotowali razem i młodzi i doświadczeni mistrzowie kuchni. Wszyscy członkowie komisji zachwalali smak zupy i podziwiali ilość - dodał Pustelnik. Aby rekord został uznany, cała zupa musiała zostać zjedzona.

"Wielkie gotowanie" było częścią I Światowych Targów Książki Kulinarnej, które odbywały się we Wrocławiu od 17 listopada. W trakcie imprezy można było podziwiać stoły kulinarne wydawców, spróbować potraw kuchni regionalnych, a także wysłuchać cennych poradach kulinarnych.

d3mrxs6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mrxs6
Więcej tematów