ŚwiatSkażone wąglikiem mięso trafiło do bułgarskich sklepów

Skażone wąglikiem mięso trafiło do bułgarskich sklepów

Skażone wąglikiem mięso trafiło do bułgarskich sklepów
Źródło zdjęć: © Wikipedia | Extrawurst
23.07.2015 06:45, aktualizacja: 23.07.2015 07:22

Mięso skażone wąglikiem trafiło do sklepów w Warnie i innych miastach północno-wschodniej Bułgarii, w tym prawdopodobnie do sprzedaży w kurorcie Złote Piaski - poinformowała w środę wieczorem telewizja publiczna.

Szef policji w Warnie Daniel Paszow powiedział, że w związku z rozprowadzaniem skażonego mięsa aresztowano cztery osoby, w tym właściciela zakładu, w którym je wyprodukowano.

W sobotę bułgarski resort zdrowia poinformował o śmierci 53-letniego mężczyzny ze wsi Młada Gwardia niedaleko Warny. Według resortu zmarł on po zarażeniu się od chorej krowy. Nie zważając na chorobę zwierzęcia, mężczyzna je zabił, a mięso sprzedał zakładowi w warneńskiej dzielnicy Asparuchowo. Część skażonej wołowiny spożyło ponad 20 mieszkańców wsi, którzy obecnie leczą się antybiotykami.

W poniedziałek we wsi z powodu wąglika padła kolejna krowa. Władze weterynaryjne przystąpiły do szczepienia bydła w wiosce, ich właścicielom zakazano wyprowadzania krów poza gospodarstwa. Decyzji o zniszczeniu hodowli jednak nie podjęto.

Naczelnik administracyjny regionu warneńskiego Stojan Pasew zwołał w środę wieczorem nadzwyczajne posiedzenie sztabu kryzysowego w związku z niebezpiecznym rozprzestrzenianiem się zarazy. Władze próbują ustalić, do których konkretnie obiektów trafiło skażone mięso. Według wstępnych danych kiełbasy mogły trafić do sieci handlowej w Warnie, Dobriczu i Białej.

Wąglik (Bacillus anthracis) to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci.

Bakterie wąglika mogą być wykorzystane jako broń biologiczna i są uważane za jedno z najpoważniejszych zagrożeń bioterrorystycznych.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (13)
Zobacz także