PolskaSanepid przeczesuje targowiska - znaleźli groźne warzywa?

Sanepid przeczesuje targowiska - znaleźli groźne warzywa?

Sanepid przeczesuje targowiska - znaleźli groźne warzywa?
Źródło zdjęć: © PAP/EPA
02.06.2011 12:25, aktualizacja: 02.06.2011 17:31

Na warszawskich targowiskach skontrolowanych w czwartek przez sanepid sprzedawane były głównie polskie warzywa - poinformował stołeczny powiatowy inspektor sanitarny Dariusz Rudaś. Dodał, że cztery próbki skierowano do badań w kierunku obecności E. coli.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, że za falę zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, która spowodowała już śmierć 18 osób, jest odpowiedzialny nowy, nieznany wcześniej szczep bakterii.

- Do tej pory w Warszawie nie odnotowaliśmy przypadków zachorowań. Inspektorzy kontrolują targowiska i sklepy. Z informacji, które przekazują wynika, że sprzedawane są głównie polskie warzywa. Próbki do badań mikrobiologicznych pobierane są z warzyw importowanych. Na razie nie są znane wyniki - powiedział Rudaś.

Dodał, że inspektorzy sanitarni skontrolowali 30 obiektów - sklepy, restauracje, pawilony na bazarach, kioski. Nie stwierdzono sprzedaży warzyw pochodzących z Hiszpanii. - Cztery próbki zostały pobrane do badań w kierunku obecności szczepu pałeczki okrężnicy Escherichia coli. Kontrole będą kontynuowane - podkreślił powiatowy inspektor sanitarny.

Minister zdrowia Ewa Kopacz zapewnia, że polskie stacje sanitarne pracują w stanie podwyższonej gotowości, a sytuacja epidemiologiczna jest na bieżąco monitorowana. Inspektorzy sanitarni kontrolują targowiska, sklepy, hurtownie i uprawy warzyw.

W Niemczech nadal wzrasta liczba zakażeń

W Niemczech - szczególnie na północy kraju - nadal wzrasta liczba zakażeń bakterią, jak i przypadków groźnego dla życia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), wywołanego przez jej toksyny. Przypadki zatruć odnotowano także m. in. we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Nadal nie jest znane bezpośrednie źródło zakażeń.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw. Powinny być namoczone, a następnie każda ich część dokładnie i wielokrotnie umyta. Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej.

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli). Żywność powinna być podgrzana do temperatury 70 st. C. Szczególną uwagę trzeba zwracać na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.

Jakie są pierwsze objawy zakażenia?

Pierwszymi objawami zakażeń szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

Sanepid wydał specjalne zalecenia dla lekarzy. W przypadku podejrzenia zachorowania wskazane jest wykonanie badań w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze powinni zgłaszać to do powiatowego inspektora sanitarnego.

GIS zaleca osobom wyjeżdżającym do Niemiec unikanie jedzenia surowych warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Służby sanitarne podkreślają, że wskazana jest szczególna ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia - chodzi przede wszystkim o ich dokładne mycie.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także