Strona główna serwisu
Jedzenie ryb w ciąży może być groźne dla dziecka
Jedzenie ryb w ciąży może być groźne dla dziecka

Jedzenie ryb w ciąży może być groźne dla dziecka

Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży częściej niż trzy razy w tygodniu może niekorzystnie wpływać na zdrowie dziecka, podwyższając stężenie rtęci w jego krwi - potwierdziły badania naukowców z Tajwanu.
Stężenie rtęci jest niebezpieczne zwłaszcza dla płodów w okresie intensywnego rozwoju organów wewnętrznych. Pierwiastek ten może bowiem powodować uszkodzenia układu nerwów i mózgu, nerek i zaburzać wzrost.

Ciężarne Chinki jadają więcej ryb niż normalnie, ponieważ wierzą, że ich mięso jest zdrowsze niż czerwone lub drobiowe (udowodniono m.in., że spożywanie ryb zapobiega wystąpieniu chorób układu sercowo-naczyniowego).

Badanie prowadzone na 65 ciężarnych kobietach z Taipei potwierdza jednak inny, niekorzystny dla zdrowia aspekt żywienia się rybami. Wykazało ono u tych kobiet podwyższone stężenia rtęci we krwi (około 9,1 mikrograma w litrze) i krwi pępowinowej (ok. 10 mikrogramów w litrze). W łożysku naukowcy wykryli średnio 19 nanogramów rtęci na gram.

Takie stężenia przekraczają wielkości uważane za bezpieczne - zauważają naukowcy w styczniowym numerze "International Journal of Obstetrics and Gynaecology".

Do badań wybrano kobiety będące w 24. tygodniu ciąży. 89% badanych miało we krwi stężenia rtęci przekraczające 5,8 mikrograma na litr, czyli bezpieczną wartość określoną przez US National Research Council.

Ryba jest trawiona i wchłaniana w przewodzie żołądkowo-jelitowym, a zawarte w niej związki dostają się do krwiobiegu. Obecna tam rtęć w postaci występującej w rybach przenika z krwią przez łożysko, a potem do organizmu płodu - piszą naukowcy.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA zaleca przyszłym matkom unikania jedzenia ryb, w których często występuje wysokie stężenie rtęci - takich jak rekin, miecznik, makrela królewska i płytecznik (Lopholatilus chamaeleonticeps). Zaleca inne, bezpieczniejsze ryby i owoce morza, takie jak krewetki, tuńczyk, tilapia, łosoś lub sum.
PAP Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.