więcej

Biegli przygotują opinię w sprawie Mariusza Trynkiewicza.

IAR, TOK FM |  aktualizacja 2014-01-23 (11:53) 10 miesięcy 29 dni 12 godzin i 36 minut temu
drukuj


Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza
Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza opinie video
Rzeszowski sąd powołał już biegłych, którzy do 31 stycznia przygotowują opinię o Mariuszu Trynkiewiczu. Na 10 lutego wstępnie sąd zaplanował rozprawę na której - na podstawie opinii biegłych - będzie decydował o umieszczeniu Trynkiewicza w specjalnym ośrodku w Gostyninie. Minister Sprawiedliwości Marek Biernacki przekonywał jednak w radiowej Jedynce, że nawet jeśli sąd nie zdąży wydać prawomocnego postanowienia, Trynkiewicz ustawą o izolacji zostanie objęty. - Nie ukrywam, że w trakcie procedowania zmieniliśmy zapisy, że obejmie ona osoby, które wyjdą już z zakładu karnego - tłumaczył.

Biernacki pytany, czy nie szkoda, ze ustawa została opublikowana z opóźnieniem, ripostował, że mogła być również wcześniej uchwalona. - Stało się tak, że przewodniczącym komisji został poseł z opozycji. I ten cały cykl uległ opóźnieniu. Później to już cały czas było gonienie by ustawa jak najszybciej weszła w życie. Dlatego trochę mnie zaskakuje, że osoby, które są przeciwnikami tej ustawy, teraz próbują wszystkich rozliczać z terminowości - mówił w Jedynce Biernacki.

Tymczasem sądowy plan B zakłada, by maksymalnie opóźnić wyjście Trynkiewicza na wolność. Wysłanie go na obserwację psychiatryczną, może być potraktowane jako przerwa w odbywaniu kary. Ale taką decyzję będzie mógł podjąć jedynie sąd penitencjarny. Niewykluczone, że zostanie do tego zaangażowany.

Ustawę o izolacji groźnych przestępców komentował w Poranku Radia TOK FM prokurator generalny, Andrzej Seremet. - Trzeba było coś zrobić. Dylemat dość oczywistej sprzeczności z konstytucją i ochrony życia ludzi był niezwykle trudny - mówił prokurator generalny. - Czy rzeczywiście ta ustawa powinna mieć taki zasięg? Niech rozstrzygnie to trybunał - zaznaczył.

Źródła: IAR, TOK FM


Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 70 17.86%
nie 322 82.14%

Przeczytaj też

Adwokat Marcin Lewandowski: Mariusz Trynkiewicz stał się ucieleśnieniem społecznego lęku

aktualizacja 2014-02-03 (08:47) 10 miesięcy 19 dni 15 godzin i 42 minuty temu

Opinia biegłych ws. Mariusza Trynkiewicza trafiła do sądu

aktualizacja 2014-01-31 (15:29) 10 miesięcy 21 dni 9 godzin i 1 minutę temu

Pełnomocnik Mariusza Trynkiewicza prosi o nieujawnianie nazwiska

dodane 2014-01-23 (17:58) 10 miesięcy 29 dni 6 godzin i 31 minut temu

Wniosek o uznanie Mariusza Trynkiewicza za osobę stwarzającą zagrożenie dla innych

aktualizacja 2014-01-22 (16:22) 11 miesięcy 8 godzin i 7 minut temu

"Rzeczpospolita": Tak będzie wyglądać "operacja Trynkiewicz"

dodane 2014-01-22 (05:05) 11 miesięcy 19 godzin i 24 minuty temu

Waldemar Kuczyński: widmo sowieckiej psychuszki

dodane 2014-01-16 (13:14) 11 miesięcy 6 dni 11 godzin i 15 minut temu

materiał wideo

Szef KGP: przygotowujemy się do nadzoru nad Mariuszem Trynkiewiczem

aktualizacja 2014-01-16 (13:03) 11 miesięcy 6 dni 11 godzin i 26 minut temu

Groźni przestępcy wychodzą na wolność. Ważna narada u komendanta policji

aktualizacja 2014-01-16 (09:06) 11 miesięcy 6 dni 15 godzin i 23 minuty temu

W innych serwisach

Czekamy na Twoje zgłoszenie!

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!

Wyślij nam zdjęcie, film lub artykuł! Najciekawsze opublikujemy!


Opinie (1055)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

14
0
~rolnik 2014-01-23 (10:23) 10 miesięcy 29 dni 14 godzin i 6 minut temu

Ale ta nagonka jest żałosna. W ciągu paru dni chcą nadrobić 25 lat. Za robote sie weśta nieroby z Wiejskiej

odpowiedz

15
2
~daw 2014-01-23 (14:09) 10 miesięcy 29 dni 10 godzin i 20 minut temu

W tym przypadku całkowicie zawiódł wymiar sprawiedliwości, czego się czepiamy człowieka który odsiedział tyle ile mu dano. To nasze prawo w swej nieomylności zamieniło mu kare na ćwierć wieku które odsiedział. Teraz jest problem, człowiek wychodzi na wolność i nie wiadomo co z nim zrobić, przecież on ma prawo powiedzieć ja swoje odpokutowałem.

odpowiedz

15
2
~GERO 2014-01-23 (12:48) 10 miesięcy 29 dni 11 godzin i 41 minut temu

WIELU Z WAS WOŁA O PRZYWRÓCENIE KARY ŚMERCI... POMYŚLCIE JAK UCZCIWIE BYŁABY ONA STOSOWANA W OBECNYM PAŃSTWIE POLSKIM, POD TAK KOMPETENTNYMI RZĄDAMI I UCZCIWYMI SĄDAMI. MNIE TO CO DZIEJE SIĘ OBECNIE SKUTECZNIE WYLECZYŁO Z AKCEPTACJI KARY ŚMIERCI, W POLSCE ZBYT WIELU NIEWINNYCH BY POWIESZONO. ŻEBY ZASĄDZAĆ KARĘ ŚMIERCI TRZEBA MIEĆ WYMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI I POLITYKÓW, A NIE SPRZEDAJNE SZUMOWINY.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
0
~kibica 2014-01-23 (12:47) 10 miesięcy 29 dni 11 godzin i 42 minuty temu

A gdzie są fachowcy, którzy kare śmierci zamienili na 25 lat. jakim to nieukiem trzeba być, co by nie przewidzieć konsekwencji Kto ich za to rozliczy? Kto to był?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

42
29
~dje 2014-01-23 (12:20) 10 miesięcy 29 dni 12 godzin i 9 minut temu

nikt nie może byc karany za to samo dwa razy,nawe taki zwyrodnialec .pozwie was do Strasburga a zapłacą podatnicy

odpowiedz

pokaż 7 ukrytych odpowiedzi

13
0
~raczej nie halo 2014-01-23 (10:45) 10 miesięcy 29 dni 13 godzin i 44 minuty temu

naprawdę panuje taka amatorszczyzna, czy robią politykę na strachu ludzi?!

odpowiedz

13
1
~Art 2014-01-23 (14:06) 10 miesięcy 29 dni 10 godzin i 23 minuty temu

Ci którzy mieli wydaną karę śmierci powinni odsiadywać dożywocie a nie 25 lat więzienia. Tacy ludzie NIGDY się nie zmienią, taka jest ich natura i nic ani nikt tego nie zmieni.

odpowiedz

13
1
~Mia 2014-01-23 (13:05) 10 miesięcy 29 dni 11 godzin i 24 minuty temu

W Piotrkowie Tryb. 29 września 1989 roku, wyrokiem sądu, został czterokrotnie skazany na karę śmierci – za każde zabójstwo z osobna i TO BYŁ JEDYNY SPRAWIEDLIWY WYROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

12
0
~ela 2014-01-23 (11:03) 10 miesięcy 29 dni 13 godzin i 26 minut temu

Jaka decyzja zapadła, skoro dopiero jest przygotowywana opinia biegłych!!! Czy Wy uważacie, że tylko kretyni czytają? odechciewa się Was czytać Po prostu same nieuki z Was.

odpowiedz

12
0
~armando.bond.90813 2014-01-23 (10:36) 10 miesięcy 29 dni 13 godzin i 53 minuty temu

Dajcie nam człowieka w tym przypadku bestie, a paragraf się znajdzie, i prawo zmienili :)

odpowiedz

14
2
~xcv 2014-01-23 (10:35) 10 miesięcy 29 dni 13 godzin i 54 minuty temu

Pan Mariusz T. to jeden z prezencików od UB, cała zmiana kary śmierci na 25 lat była dobrze przygotowana....

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
1
~AS 2014-01-23 (10:14) 10 miesięcy 29 dni 14 godzin i 15 minut temu

Jeszcze zwierzakowi będzie państwo Polskie płaciło odszkodowanie milionowe. Wróć, nie Państwo, my poszkodowane społeczeństwo, podatnicy hodujący go latami.

odpowiedz

14
2
~student 2014-01-23 (10:14) 10 miesięcy 29 dni 14 godzin i 15 minut temu

Mediom znudził się temat Katarzyny W. więc zaczęli wałkować temat Trynkiewicza i to też do znudzenia. No cóż takie są nasze media i chyba szybko się nie zmienią.

odpowiedz

14
3
~pierre 2014-01-23 (14:11) 10 miesięcy 29 dni 10 godzin i 18 minut temu

wielka mi demokracja , dokładnie jak za komuny , dajcie mi człowieka a ja zaraz paragraf znajdę , w tym przypadku nawet mogę nowy paragraf napisać ..... masakra

odpowiedz

15
4
~mario 2014-01-23 (12:52) 10 miesięcy 29 dni 11 godzin i 37 minut temu

Cytat: "Zapominacie że odsiedział 25 lat. Tak ustalono. Odsiedział. Teraz montujecie mu zakład psychiatryczny gdzie lekarze pod presja maja wydąć opinie. Śmieszne. Każdy adwokat weźmie tę sprawę do Trybunału Europejskiego- jako Białoruś w Unii Europejskiej. A co z badaniami w wiezieniu? Jakoś cicho. Dlaczego domniema się,że będzie dalej mordował? Załóżcie mu obrożę , wiadomo gdzie jest i co robi. Ale do zakładu specjalnego? To po co odsiedział ? Nie trzyma się kupy. Toż w Rosji jest lepiej. Ciekawe co zrobią z Brevikiem po odsiadce. Jakoś nie słychać o zmianie prawa. Nie chciałbym być w skórze tych psychiatrów, którzy pod presja orzekają. To już było w PRL i w Sojuzie" No wlasnie dlatego takie lamusy nie maja siedziec, tylko nalezy ich eliminowac. Wscieklego psa, ktory zagryza i rani usypia sie bez problemu, to dlaczego taka lachmyta dostaje hotel na 25 lat z wyrkiem, jedzonkiem i tv?

odpowiedz

11
0
~paweł 2014-01-23 (12:50) 10 miesięcy 29 dni 11 godzin i 39 minut temu

Myślę że nawet jak wyjdzie to wyrok który pierwotnie dostał zostanie wykonany przez kogoś z rodziny jednej z ofiar. I wszyscy odetchną z ulgą.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
2
~kulka 2014-01-23 (12:27) 10 miesięcy 29 dni 12 godzin i 2 minuty temu

Jedna mała kuleczka, tyciunia, maleńka jak groszek, wypolerowana i błyszcząca, przygotowana ze starannością w ciszy i spokoju, bez rozgłosu - wystrzelona w jego tepy łeb !!! I po sprawie....

odpowiedz

12
1
~NONONO 2014-01-23 (12:22) 10 miesięcy 29 dni 12 godzin i 7 minut temu

ryszardzie lwie serce. zastanow sie o czym ty piszesz. jakie swoje odsiedział???, jak był skazany na 4-krotna kare smierci. swoje by odsiedział jakby go wywiezli w worku z urwanym łbem przez szubiennice. moze ty go przyjmniesz pod dach????? skoro twierdzisz ze swoje odsiedział to napewno z przyjemnoscia zaopiekuje sie twoimi dziecmi i zona. kontroluj bajere człowieku

odpowiedz

14
3
~WIEMTO 2014-01-23 (12:11) 10 miesięcy 29 dni 12 godzin i 18 minut temu

DLA TAKICH MORDERCÓW PRZYWRÓCIĆ TRZEBA KARĘ ŚMIERCI. NATYCHMIAST W TYM ROK!!!!!!!!!!!!!!!!! .PRZECIEŻ ON ZAMORDOWAŁ 4 DZIECI WIĘC NALEŻY MU SIĘ WYROK 4X 25 LAT CONAJMNIEJ ALBO DOZYWOCIE. CO TO Z ZBOJECTWO. KARAJĄ LUDZI ZA PRZJŚCIE PRZEZ ULICE NIE PO PASACH A TAKI BANDZIOR JEST PRZEZ SPOECZEŃSTWO UTRZYMYWANY I NIE PACI ŻADNEJ KARY . POLSKA TO KRAJ BEZPRAWIA I DYKTATURY WOBEC UCZCIWYCH NORMALNYCH OBYWATELI.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

13
2
~fifi 2014-01-23 (10:56) 10 miesięcy 29 dni 13 godzin i 33 minuty temu

proponuje Trynkiewicza posadzic w lawach poselskich a nac niech spedza w hotelu sejmowym,resocjalizadja zajmie się pani Platek.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

CBOS: Bronisław Komorowski i Angela Merkel politykami roku 2014
dodane 2014-12-22 (14:55) 9 godzin i 34 minuty temu

Lokowanie produktów obok wywiadu z Ewą Kopacz. Kancelaria Premiera reaguje
dodane 2014-12-22 (13:29) 11 godzin i 1 minutę temu

materiał wideo

Izabella C. uznana za niepoczytalną
dodane 2014-12-22 (14:14) 10 godzin i 15 minut temu

Służba więzienna alarmuje: Breivik buduje zza krat siatkę terrorystyczną
dodane 2014-12-22 (11:55) 12 godzin i 34 minuty temu

Donald Tusk o pierwszym unijnym szczycie
dodane 2014-12-22 (10:51) 13 godzin i 38 minut temu

Zabójca 19-letniej Dominiki usłyszał zarzuty. 45-latkowi grozi dożywocie
dodane 2014-12-22 (10:26) 14 godzin i 3 minuty temu

więcej wiadomości

Wyślij newsa #dziejesiewpolsce

Masz ciekawego newsa, zdjęcia film. Wyślij do nas.

wyślij

Najlepsze materiały publikujemy na stronie głównej serwisu.

Sonda

Czy zamierzasz wesprzeć jakąś akcję charytatywną przed Świętami Bożego Narodzenia?

liczba oddanych głosów: 32464