więcej

Biegli przygotują opinię w sprawie Mariusza Trynkiewicza.

IAR, TOK FM |  aktualizacja 2014-01-23 (11:53) 8 miesięcy 27 dni 21 godzin i 11 minut temu
drukuj


Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza
Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza opinie video
Rzeszowski sąd powołał już biegłych, którzy do 31 stycznia przygotowują opinię o Mariuszu Trynkiewiczu. Na 10 lutego wstępnie sąd zaplanował rozprawę na której - na podstawie opinii biegłych - będzie decydował o umieszczeniu Trynkiewicza w specjalnym ośrodku w Gostyninie. Minister Sprawiedliwości Marek Biernacki przekonywał jednak w radiowej Jedynce, że nawet jeśli sąd nie zdąży wydać prawomocnego postanowienia, Trynkiewicz ustawą o izolacji zostanie objęty. - Nie ukrywam, że w trakcie procedowania zmieniliśmy zapisy, że obejmie ona osoby, które wyjdą już z zakładu karnego - tłumaczył.

Biernacki pytany, czy nie szkoda, ze ustawa została opublikowana z opóźnieniem, ripostował, że mogła być również wcześniej uchwalona. - Stało się tak, że przewodniczącym komisji został poseł z opozycji. I ten cały cykl uległ opóźnieniu. Później to już cały czas było gonienie by ustawa jak najszybciej weszła w życie. Dlatego trochę mnie zaskakuje, że osoby, które są przeciwnikami tej ustawy, teraz próbują wszystkich rozliczać z terminowości - mówił w Jedynce Biernacki.

Tymczasem sądowy plan B zakłada, by maksymalnie opóźnić wyjście Trynkiewicza na wolność. Wysłanie go na obserwację psychiatryczną, może być potraktowane jako przerwa w odbywaniu kary. Ale taką decyzję będzie mógł podjąć jedynie sąd penitencjarny. Niewykluczone, że zostanie do tego zaangażowany.

Ustawę o izolacji groźnych przestępców komentował w Poranku Radia TOK FM prokurator generalny, Andrzej Seremet. - Trzeba było coś zrobić. Dylemat dość oczywistej sprzeczności z konstytucją i ochrony życia ludzi był niezwykle trudny - mówił prokurator generalny. - Czy rzeczywiście ta ustawa powinna mieć taki zasięg? Niech rozstrzygnie to trybunał - zaznaczył.

Źródła: IAR, TOK FM


Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 70 17.86%
nie 322 82.14%

Przeczytaj też

Adwokat Marcin Lewandowski: Mariusz Trynkiewicz stał się ucieleśnieniem społecznego lęku

aktualizacja 2014-02-03 (08:47) 8 miesięcy 18 dni i 17 minut temu

Opinia biegłych ws. Mariusza Trynkiewicza trafiła do sądu

aktualizacja 2014-01-31 (15:29) 8 miesięcy 19 dni 17 godzin i 35 minut temu

Pełnomocnik Mariusza Trynkiewicza prosi o nieujawnianie nazwiska

dodane 2014-01-23 (17:58) 8 miesięcy 27 dni 15 godzin i 6 minut temu

Wniosek o uznanie Mariusza Trynkiewicza za osobę stwarzającą zagrożenie dla innych

aktualizacja 2014-01-22 (16:22) 8 miesięcy 28 dni 16 godzin i 42 minuty temu

"Rzeczpospolita": Tak będzie wyglądać "operacja Trynkiewicz"

dodane 2014-01-22 (05:05) 8 miesięcy 29 dni 3 godziny i 59 minut temu

Waldemar Kuczyński: widmo sowieckiej psychuszki

dodane 2014-01-16 (13:14) 9 miesięcy 4 dni 19 godzin i 50 minut temu

materiał wideo

Szef KGP: przygotowujemy się do nadzoru nad Mariuszem Trynkiewiczem

aktualizacja 2014-01-16 (13:03) 9 miesięcy 4 dni 20 godzin i 1 minutę temu

Groźni przestępcy wychodzą na wolność. Ważna narada u komendanta policji

aktualizacja 2014-01-16 (09:06) 9 miesięcy 4 dni 23 godziny i 58 minut temu

W innych serwisach

  • Pytamy.pl: czy można wybaczyć więzienie?

Czekamy na Twoje zgłoszenie!

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!

Wyślij nam zdjęcie, film lub artykuł! Najciekawsze opublikujemy!


Opinie (1055)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~klio 2014-01-23 (14:32) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 32 minuty temu

robcie , nie gadajcie

odpowiedz

1
3
~yoda 2014-01-23 (14:30) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 34 minuty temu

Ciekawe czy bedzie mial wifi,jakuzi,basen,i raz na tydzien panienke

odpowiedz

2
2
~dasdasdasd 2014-01-23 (14:29) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 35 minut temu

Wypusccie go tylko pokazcie braciom ojcom wujkom i kolegom tamtych chlopcow kiedy i gdzie wyjdzie na wolnosc, dlugo nie pochodzi i po kłopocie po co jeszcze napychac politykom kieszenie nie lepiej na odszkodowania i wsparcie dla rodzin?

odpowiedz

4
1
~elzbieta 2014-01-23 (14:28) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 36 minut temu

Jak za Stalina "Dajcie mi człowieka to i paragraf sie znajdzie" Nie mozna pisac prawa karnego na kolanie i w ostatniej chwili! To znaczy tylko tyle, że nasze panstwo i jego struktury sa nieprzygotowane od lat do sprawowania władzy i stanowienia o czymkolwiek!!!

odpowiedz

0
1
~ja 2014-01-23 (14:26) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 38 minut temu

ja osobiście leje na trynkiewicza i na te wiadomośc: pryskam sobie na to.

odpowiedz

4
0
~mec.J.O 2014-01-23 (14:23) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 41 minut temu

Sąd sądem ale...mam pytanie-dlaczego taki Trynkiewicz jest traktowany jak ''świadek koronny''?...i z czego będzie żył po wyjściu na wolność?Ile już do tej pory kosztowało Polskie Państwo i jego podatników jego utrzymanie i le jeszcze będzie kosztowało skoro ma mieć dozór Policji...to jakaś paranoja...

odpowiedz

5
5
~Juras 2014-01-23 (14:11) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 53 minuty temu

Mariusz jak wyjdziesz to zapraszam na Wzgórze Słowików ! Jes tu strzezone osiedle i zaden pismoher nie bedzie cie aakował .

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
0
~wenanty 2014-01-23 (14:21) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 43 minuty temu

A zgadnijcie jaką opinię wydadzą? Ja wiem! Chory! musi być izolowany! ha,ha!!

odpowiedz

2
2
nedi 2014-01-23 (14:20) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 44 minuty temu

w USA karę śmierci wykonuję się średnio po 20 latach i więcej od chwili popełnienia przesstepstwa. Uważam, że to najlepszy moment żeby pozbyć się bandyty. Po wykonaniu szybko ucichnie sprawa Mariusza T. a tak będzie wałkowana latami dopóki będzie żył. Do tego dochodzą ewentualne odszkodowania za bezprawne pozbawianie wolności osobę, która niedługo będzie prawnie człowiekiem wolnym. Kara śmierci pozbawiłaby nas obywateli obciążeń podatkowych oraz odszkodowawczych względem bandytów a po części pozwalałaby pomóc ludziom pokrzywdzonym przez los, ofiarom, emerytom i ciężko chorym. Skoro mam oszczędzać to dlaczego łożymy na wczasy dla bandytów?

odpowiedz

5
1
~natychmiast 2014-01-23 (14:20) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 44 minuty temu

Do TVN go , do tańca z gwiazdami !

odpowiedz

0
0
~ggg 2014-01-23 (14:16) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 48 minut temu

... a już myślałem, że kulka.

odpowiedz

0
1
~rupta co chceta 2014-01-23 (14:14) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 50 minut temu

Ponoc zamieszka na Wzgórzu Słowików . Tam bedzie srzezony przez ochraniarzy :)

odpowiedz

14
3
~pierre 2014-01-23 (14:11) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 53 minuty temu

wielka mi demokracja , dokładnie jak za komuny , dajcie mi człowieka a ja zaraz paragraf znajdę , w tym przypadku nawet mogę nowy paragraf napisać ..... masakra

odpowiedz

9
1
~jolka 2014-01-23 (14:09) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 55 minut temu

Tego typu regulacja prawna powinna być wdrożona w dniu zamiany kary śmierci na 25 lat-choć wg mnie wtedy powinno się usankcjonować zamianę kary śmierci na karę dożywocia. Mamy 25 lat zastoju w prawie karnym co do szczególnych okrutnych przestępców.Wiele wyroków powinno być zrewidowanych pod kątem szczególnego okrucieństwa.

odpowiedz

15
2
~daw 2014-01-23 (14:09) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 55 minut temu

W tym przypadku całkowicie zawiódł wymiar sprawiedliwości, czego się czepiamy człowieka który odsiedział tyle ile mu dano. To nasze prawo w swej nieomylności zamieniło mu kare na ćwierć wieku które odsiedział. Teraz jest problem, człowiek wychodzi na wolność i nie wiadomo co z nim zrobić, przecież on ma prawo powiedzieć ja swoje odpokutowałem.

odpowiedz

28
4
~kompakt 2014-01-23 (13:54) 8 miesięcy 27 dni 19 godzin i 10 minut temu

Obrońcom tej farsy prawnej wymierzonej w Trynkiewicza powiem tak - źle jest,gdy zbrodniarz chodzi sobie po ulicach. Ale po stokroć gorzej jest,gdy z prawa robi się plastelinę do urabiania w wygodny władzy sposób. Dziś Trynkiewicz,jutro Ty znajdziesz się w psychiatryku. Bo np. narazisz się władzy. I Twoje zamknięcie też pięknie uzasadnią. Trynkiewicz zasądzoną karę odbył i ma być wolny. Ja nie bronię tej kreatury,bronię siebie,Ciebie i milionów ludzi w Polsce.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
1
~Art 2014-01-23 (14:06) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 58 minut temu

Ci którzy mieli wydaną karę śmierci powinni odsiadywać dożywocie a nie 25 lat więzienia. Tacy ludzie NIGDY się nie zmienią, taka jest ich natura i nic ani nikt tego nie zmieni.

odpowiedz

7
1
~sceptyk 2014-01-23 (14:05) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 59 minut temu

Ja nie rozumiem dlaczego sie takich ludzi na miejscu nie wiesza. Jesli facet jest niepoczytalny, dewiant i do tego jeszcze nie ma zadnego poszanowania dla drugiego czlowieka czy dla istnienia ludzkeigo jakotakiego to nie widze powodu dla ktorego moje podatki maja go utrzymywac przez kolejne 25 albo i wiecej lat, utrzymanie wieznia kosztuje minimum 4tyś zł/msc, do tego koszty leczenia, ewentualnego zatrudnienia i oczywiscie koszty wyposazenia odpowiednich oddzialow wiezienia jak biblioteki, warsztaty i zatrudnienia pracowników więzienia itd. to wiecej niz 'srednio zarabiajacy' polak. jest to skandal. system resocjalizacji nie powinien sie opierac na pozbawieniu wolnosci bo ta dzisiaj jest malo wartosciowa i do tego kosztowna dla podatnikow. powinno sie karac odcinaniem, palców, rąk, nóg, wyłupywaniem oczu, wyrywaniem zębów, przypalaniem, szarpaniem rozgrzanymi narzędziami, rwaniem końmy, gotowaniem w kotle smoły i wreszcie wieszaniem a nie darmowy hotel z ochroną przed społeczeństwem za który zapłacił podatnik. to jest wręcz nagroda. a po wyjsciu z wiezienia? co? tylko pasozyt. albo na jakims socjalu, albo prace uczciwym ludziom zabiera, albo wraca do dawnych nawykow, zabija znow i abarot kolejne pieniadze. SZNUR I GAŁĄŹ!

odpowiedz

0
3
~mam pomysła 2014-01-23 (14:05) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 59 minut temu

seryjny samobójca

odpowiedz

4
0
~jack 2014-01-23 (14:05) 8 miesięcy 27 dni 18 godzin i 59 minut temu

oczywiście "niezawisłe" sądy też pod publiczkę!!!

odpowiedz

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

materiał wideo

Oscar de la Renta nie żyje
dodane 2014-10-21 (05:23) 3 godziny i 41 minut temu

Agencja AP: USA wypłaca emerytury wydalonym nazistom
dodane 2014-10-20 (21:38) 11 godzin i 26 minut temu

Polscy lekarze postawili na nogi sparaliżowanego mężczyznę
dodane 2014-10-21 (02:37) 6 godzin i 27 minut temu

Rosyjska prasa: Szwedzi znaleźli powód, żeby się zbroić
dodane 2014-10-20 (09:35) 23 godziny i 29 minut temu

Zmarł znany astronom i astrofizyk prof. Janusz Gil
dodane 2014-10-20 (09:30) 23 godziny i 34 minuty temu

więcej wiadomości

Wyślij newsa #dziejesiewpolsce

Masz ciekawego newsa, zdjęcia film. Wyślij do nas.

wyślij

Najlepsze materiały publikujemy na stronie głównej serwisu.

Sonda

Czy wierzysz w pojednanie Tusk-Kaczyński?

liczba oddanych głosów: 30239