więcej

"Rzeczpospolita" ustaliła: kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne.

Rzeczpospolita |  aktualizacja 2013-05-15 (07:49) 1 rok 2 miesiące 13 dni 4 godziny i 31 minut temu
drukuj


"Rzeczpospolita" ustaliła: kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne
opinie
Prokuratura Generalna uznała, że kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne - ustaliła "Rzeczpospolita". Podaje, że w wyniku ministerialnego błędu tysiące osób zyskują argument, by podważać wyroki sądów rodzinnych.

Gazeta zwraca uwagę, że sąd, rozstrzygając, któremu z rodziców powierzyć opiekę nad dziećmi albo czy jest podstawa do odebrania lub ograniczenia praw rodzicielskich, zwykle zwraca się o opinię do miejscowego rodzinnego ośrodka diagnostyczno-konsultacyjnego (RODK). Czytamy, że wskazania pracujących tam psychologów są często decydujące przy wydawaniu wyroku.

Tak było na przykład w nagłośnionej przez "Rz" sprawie państwa Bajkowskich z Krakowa. Teraz - jak podaje gazeta - okazuje się, że taka praktyka jest nielegalna.

"Rz" przytacza fragment z datowanej na 17 kwietnia opinii Biura Spraw Konstytucyjnych Prokuratury Generalnej: „Brak jest podstaw prawnych do tego, by RODK (...) wydawały opinie z zakresu prawa rodzinnego i opiekuńczego związanych ze sposobem wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywania kontaktów z dzieckiem w sprawach małoletnich, rozpatrywanych przez sądy".

"Jaki jest powód wydania tej opinii? Zła legislacja... Ministerstwa Sprawiedliwości" - pisze "Rz" i zaznacza, że rozporządzenie resortu z 2001 r., które dało RODK prawo do wydawania takich opinii, poszło za daleko. "Delegacja do jego napisania jest bowiem zawarta w ustawie o nieletnich. A ta dotyczy wyłącznie dzieci „zdemoralizowanych" lub kierowanych do poprawczaków" - podkreśla.

Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 109 90.08%
nie 12 9.92%

Przeczytaj też

Sprawa odebrania dzieci rodzinie Bajkowskich wraca do I instancji

dodane 2013-04-11 (15:15) 1 rok 3 miesiące 16 dni 21 godzin i 5 minut temu

RPD: wgląd w sytuację rodziny Bajkowskich był konieczny

dodane 2013-04-04 (13:20) 1 rok 3 miesiące 23 dni 23 godziny i 1 minutę temu

Dzieci państwa Bajkowskich pozostaną w domu dziecka

aktualizacja 2013-03-20 (14:14) 1 rok 4 miesiące 7 dni 22 godziny i 6 minut temu

Łukasz Warzecha: sprawa Bajkowskich pokazuje stan państwa i wymiaru sprawiedliwości

dodane 2013-03-14 (08:45) 1 rok 4 miesiące 14 dni 3 godziny i 35 minut temu

Dzieci rodziny Bajkowskich zostają w domu dziecka

dodane 2013-03-12 (09:16) 1 rok 4 miesiące 16 dni 3 godziny i 4 minuty temu

Wrócą do domu? Ważą się losy dzieci rodziny Bajkowskich

dodane 2013-03-11 (09:27) 1 rok 4 miesiące 17 dni 2 godziny i 53 minuty temu

W innych serwisach

Czekamy na Twoje zgłoszenie!

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!

Wyślij nam zdjęcie, film lub artykuł! Najciekawsze opublikujemy!


Opinie (168)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~Kaz 2013-07-31 (08:32) 11 miesięcy 27 dni 3 godziny i 48 minut temu

Już dawno powinni rozwalić te ośrodki. Tak idiotyczne opinie może napisać tylko baran. Mają jeden schemat, dziecko matce, a ojciec tylko do płacenia alimentów.

odpowiedz

0
0
~Joanna 2013-05-24 (12:16) 1 rok 2 miesiące 4 dni i 4 minuty temu

mam w toku sprawę rozwodową z orzeczeniem o winie i staram się aby ojciec moich dzieci miał ograniczone albo całkiem zabrane prawa do dzieci. Mam umówiony termin do poradni ale skoro taka praktyka okazuje się nielegalna to ja ma mam zrobić.

odpowiedz

0
0
~Rob 2013-05-21 (01:02) 1 rok 2 miesiące 7 dni 11 godzin i 18 minut temu

A kogo to w ogóle obchodzi? Jakaś przebrzmiała sprawa wielce walecznego ojca, który sprawia wrażenie oszołoma już na pierwszy rzut oka...A jego prawnicy pewnie szukają teraz każdego kruczka, żeby tylko zarobić...

odpowiedz

0
0
~Gość 2013-05-20 (19:22) 1 rok 2 miesiące 7 dni 16 godzin i 58 minut temu

"Delegacja do jego napisania jest bowiem zawarta w ustawie o nieletnich. A ta dotyczy wyłącznie dzieci „zdemoralizowanych" lub kierowanych do poprawczaków" Czyli nieletni to zdemoralizowany z definicji ? Ktoś chyba powinien się przebadał w RODK ?

odpowiedz

0
0
~Gość 2013-05-17 (01:27) 1 rok 2 miesiące 11 dni 10 godzin i 53 minuty temu

To były ośrodki niezależne od kasy.... stawki był ustalone.... chodzi raczej o rozbicie tej struktury i przejęcie jej opiniami piątej wody po kisielu, na wolnym rynku. Tam pracowały zespoły i trudniej było o jednostkową stronniczość opinii . Teraz po prostu sędziowie będą się liczyły z tym czym będą chcieli ( przedtem trzeba się było napracować żeby taką opinie olać w aktach).

odpowiedz

1
0
~super! 2013-05-15 (22:59) 1 rok 2 miesiące 12 dni 13 godzin i 21 minut temu

wchodzisz do RODK i od razu mierzą cię wzrokiem z góry na dół, przylepiają sztuczne usmiechy - to jest ten "obiektywizm"

odpowiedz

0
0
~i dobrz! 2013-05-15 (22:57) 1 rok 2 miesiące 12 dni 13 godzin i 23 minuty temu

Psycholodzy w RODK są stronniczy i chyba nawet można u nich zamówić opinię ;-).

odpowiedz

0
0
~kuta 2013-05-15 (13:07) 1 rok 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 13 minut temu

a mnie interesuja losy dzieci , wychowywanych w pogardzie i nienawisci do drugiego czlowieka.

odpowiedz

4
0
~gargulec 2013-05-15 (11:53) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 27 minut temu

Zły psycholog,może narobić więcej szkód niż pożytku.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

14
2
~zzz 2013-05-15 (10:24) 1 rok 2 miesiące 13 dni 1 godzinę i 56 minut temu

psycholodzy i psychiatrzy , to oszołomy . wypowiesz 3 zdania a oni wydają o tobie opinię . parodia .

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

6
3
~zmad 2013-05-15 (11:38) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 42 minuty temu

Wyslac psychologow na leczenie do psychiatrow i odwrotnie. Niech sie lacza nawzajem.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

3
0
bees 2013-05-15 (12:46) 1 rok 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 34 minuty temu

Opinie wydawane przez RODK winny mieć diagnostyczno- konsultacyjny charakter czy walor. Ich zadaniem jest sporządzenie diagnozy określonego typu i sformułowanie na jej podstawie sądu psychologicznego. Opinia psychologiczna jest jedną z wielu danych jakie winien rozpatrzyć sąd. Ani niedocenianie jej ani przecenianie nie jest słuszne. Winna ona być sporządzona na podstawie obiektywnych danych. Praktyka psychologiczna wskazuje, że liczba zatrudnionych w RODK psychologów nie jest porażająca. Są oni bardziej skazani na indywidualną niż zespołową diagnozę.

odpowiedz

13
1
~zbulwersowany 2013-05-15 (08:35) 1 rok 2 miesiące 13 dni 3 godziny i 45 minut temu

Mąż mej córki i jego mamusia zabrali podstępem dziecko i wywieźli do swego miejsca zamieszkania.Podstęp polegał na wezwaniu pogotowia i twierdzeniu,że córka jest pod wpływem leków lub narkotyków.Przyjechali ratownicy i ponieważ nic na miejscu stwierdzić nie mogli,więc odwieźli ją do najbliższego szpitala psychiatrycznego.Tam zrobiono badania i niczego nie stwierdzono,oraz kazano po córkę przyjechać i zabrać do domu.Mąż już nie mógł,bo był upity do nieprzytomności.Przyjechała jego siostra z mamusią i dostały ochrzan od lekarki za nieuzasadnione wezwanie pogotowia.Jednakże w czasie jej pobytu w szpitalu(ok.2 godzin)uprowadzili dziecko oświadczając mi,że biorą je na 2-3 dni,a potem odwiozą.I tak odwożą już 2 m-ce i utrudniają wszelkie kontakty z dzieckiem.Policja interweniować nie chce i każą się dogadywać.JAKIEKOLWIEK POROZUMIENIE Z MĘŻEM CÓRKI JEST NIEMOŻLIWE,BO DZIAŁA ON POD DYKTANDO MAMUSI,A Z NIĄ ROZMAWIAĆ NIE MOŻNA,BO STWIERDZIŁA ŻE MA PEŁNE PRAWA DO DZIECKA I GO NIE ODDA.Wiemy,że chodzi tylko i wyłącznie o strach przed płaceniem alimentów gdyby dziecko zostało u matki,bo małżonek uciekł do mamusi i zabrał samochód oraz wyczyścił konto bankowe.Wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka utknął w sądzie,a dziecko jest buntowane przeciwko matce i ma wmawiane,że teraz tutaj jest jej domek,a do mamusi nie wróci.I CO WY NA TO?

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

3
0
~Marian 2013-05-15 (12:29) 1 rok 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 51 minut temu

Opinia psychologiczna nie zaszkodzi, ale konieczna jest PSYCHIATRYCZNA. Psychologów mamy bardzo różnych, w tym zaocznych, "po kursach" i młodych ludzi bez doświadczenia życiowego i zawodowego. Sąd powinien korzystać z ekspertów-psychologów o zdefiniowanych umiejętnościach.

odpowiedz

1
1
~danton 2013-05-15 (12:26) 1 rok 2 miesiące 12 dni 23 godziny i 54 minuty temu

Myślę,że tu wcale nie są winne takie ośrodki,bo w większości przypadków ich opinie są słuszne i merytoryczne.To wina sądów,które nie potrafią wyłapać ewentualnych pomyłek i idą na skróty, ślepo wierząc takim opiniom.Często bywa tak,że nie słuchają stron procesu a tylko opierają się na opinii wyż wym.

odpowiedz

0
0
~vis 2013-05-15 (11:58) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 22 minuty temu

prawo ktore nie jest prawem -tylko w kraju tusska!!!brawo!!! co jeszcze musi sie wydarzyc by jeden z najgorszych rzadow przeszedl do historii???

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

7
3
fundog 2013-05-15 (09:31) 1 rok 2 miesiące 13 dni 2 godziny i 49 minut temu

W tym kraju po upadku komuny powinno zacząć sie od tworzenia elit i sanacji tego bagna, które pozostawił system-głównie zawodów zaufania publicznego. Trzeba było obwarować wysoką odpowiedzialnością (również karną) wszelkie zawody w których mamy dzisiaj "święte krowy" i reprezentantów lumpenhołoty miast i wsi kończącej studia "bo tata dali" i dla "awansu społecznego". A więc lekarzy zabijających pacjentów bo nie zlecili podstawowych badań, sędziów orzekającyh z linią ideologiczną tatusia, który skazywał w stanie wojennym i prokuratorów stosujących "areszt wydobywczy", czy tępych urzędasów, którzy o KPA słyszeli 2 dni przed egzaminem na studiach. Problem jest, że już wytworzyła sie klasa, która z założenia wie, że nie poniesie odpowiedzialności (albo minimalną)-tak jak kiedyś ich ojcowie i dziadowie "wynoszący"z fabryki kilo gwoźdżi...

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

3
0
~ewa 2013-05-15 (12:18) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 2 minuty temu

Dla psychologów wydających takie opinie powinny byc dodatkowe egzaminy ustne, pisemne i praktyczne, państwowe. Powinna być powołana specjalna komisja która orzeka o umiejetności , doświadczeniu i nieomylności takiego psychologa. Same studia psychologiczne o niczym nie świadczą. W każdym zawodzie licza sie umiejętności, nie paier. I tak samo powinno byc z psychologami, to praktyczny, ustny i pisemny egzamin państwowy w obecności komisji państwowej powinien być podstawą do wydawania opini przez takiego psychologa. opinie wydane źle, bez zasadności moga wyrządzić komuś wiele szkód i przyczynic sie do nirpotrzebnego rozbicia pełnej rodziny lub odebrania dziecka matce np pijacej, gdy wystarczyłoby skierowac ja np na leczenie i na terapie.Trzeba pomagać społeczeństwu, a nie straszyć, zabierać. Jesteśmy katolickim krajem i pomagajmy sobie nawzajem, a nie szkodźmy.

odpowiedz

8
2
~marzan 2013-05-15 (12:05) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 15 minut temu

I bardzo dobrze. Psychologia nie jest nauką ścisłą, psychologowie nie są dużo mądrzejsi od, przykładowo, sprzątaczek, w orzekaniu, kto będzie lepszym rodzicem albo co dany człowiek w przyszłości może wywinąć. Traktowanie ich jak prawdziwych ekspertów typu lekarz czy inżynier, to nieporozumienie i już dawno powinno się ich sprowadzić do właściwej roli - doradców, których opinii warto wysłuchać, ale nie wolno jej, broń Boże, traktować jak wyroczni.

odpowiedz

3
1
~Anka 2013-05-15 (12:01) 1 rok 2 miesiące 13 dni i 19 minut temu

Jak w ogóle można na siłę zabrać dzieci z domu, szkoły jak w przypadku tej rodziny??? Powiedzcie coś bo nie chce się wierzyć w bezduszność tych ludzi z sądów! Jak można nasłać policję, która odbiera dzieci w szkole, przecież to szkoda wyrządzona do końca życia takim dzieciom o wiele większa niż zostawienie tych spraw do rozwiązania w rodzinie, gdzie nikomu krzywda się nie działa, a gdzie jest idealnie?? Czy chodzi o wyniki ?? O co chodzi i jak można bezkarnie tak dalej krzywdzić ludzi, jacy ludzie tam pracują? Jak oni mogą potem normalnie sobie spojrzeć w twarz i nie czuć się jak złoczyńca?

odpowiedz

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

Tomasz Siemoniak: musimy być przygotowani na najgorsze
dodane 2014-07-28 (09:27) 2 godziny i 53 minuty temu

materiał wideo

Siergiej Ławrow: sankcje wobec Rosji nie osiągną zamierzonego celu
dodane 2014-07-28 (10:00) 2 godziny i 20 minut temu

materiał foto

Pągowski Wirtualnie
dodane 2014-07-28 (08:30) 3 godziny i 50 minut temu

Ks. Wojciech Lemański kapelanem w ośrodku w Zagórzu
dodane 2014-07-28 (10:50) 1 godzinę i 30 minut temu

Wiktor Osiatyński: Polska powinna wypowiedzieć konkordat
dodane 2014-07-28 (08:01) 4 godziny i 19 minut temu

więcej wiadomości

reporter wp24 chcę wysłać

Zrobiłeś unikalne zdjęcie,
napisałeś ciekawą
wiadomość?

Wyślij je do nas lub załóż
własne konto, na którym
je opublikujesz.

Najlepsze materiały
publikujemy na stronie głównej serwisu.